Cotatii la Bursa de Valori Bucuresti

July 28, 2008

Am reusit de ceva vreme sa trec si functionalitatea de afisare a cotatiilor bursiere pe noul agregator, dar abia acum reusesc sa si scriu despre asta. Mai bine asa decat invers 😛 . Se poate accesa la sectiune Widget-uri, chiar sub sectiunea de Stiri.

Pentru cei care nu stiu despre ce este vorba o sa fac un mic rezumat:

Este vorba despre un widget care iti permite sa vizualizezi cotatii ale actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti. Printre functionalitatile de baza ar fi:

  • posibilitatea de a alege doar un set de actiuni pe care sa le urmaresti
  • ordonarea dupa coloanele afisate sus: Companie, Pret, Variatie si Data
  • posibilitatea de a ascunde anumite coloane
  • refresh automat la 5 minute
Agregator.ro: Cotatii bursiere la Bursa de Valori Bucuresti - BVB
Agregator.ro: Cotatii bursiere la Bursa de Valori Bucuresti - BVB

Printre neajunsuri ar fi faptul ca respectivel cotatii nu sunt in “timp real”. Au o intarziere de 15 minute cu care vin de la Bursa de Valori Bucuresti, plus ce se mai adauga de aici.

Ca si implementare in linii mari:

La server este un mic script care parseaza cotatiile oferite de Bursa de Valori Bucuresti prin intermediul unui serviciu web, dupa ce le parseaza face un update intr-o baza de date cu noile valori. Valorile vechi nu se pastreaza. Scriptul respectiv ruleaza pe un cronjob la fiecare 15 minute in intervalul de timp cand piata e deschisa. Apoi mai este un script care returneaza in format JSON cotatiile actiunilor. Script care este chemat de widget-ul de pe client.

Pe client am folosit GridPanel-ul de la extjs pentru afisare, are o gramda de optiuni si stie sa primeasca input direct JSON.

Avand in vedere intarzierile la cotatii nu as folosi widget-ul ca si instrument de tranzactionare ci doar in scop informativ. Mie cel putin imi place sa vad cum evolueaza piata si stirile fara sa fie nevoie sa dau refresh sau sa schimb tab-uri.


© 2023, divricean.ro