Google – si cum ne jucam prin nori

August 05, 2009

Partea 1!!!1 – Liber la joaca

Frumos, frumos … ne jucam frumos … si gratis … Mai mult ne place gratis. Cand Google a dat drumul la Appengine am fost impresionat, nu pana la lacrimi, dar asa … impresionat … pe colturi. Adica ideea era minunata, resursele impresionante, dar trebuia sa codezi in Python, si cum nu aveam nici o treaba cu Python si nici nu ma atragea ideea, recunosc ca nu am fost impresionat pana la lacrimi.

Cand au adaugat Java la limbajele suportate, hmmm, tre’ sa recunosc ca ochiul stang s-a umezit nu ca as fi mare fan Java. Dar cu chestia asta au lovit adanc, au atins developeri de peste tot, mici, mari, vechi si noi. O masa foarte mare de oameni aveau acum acces la o platforma de dezvoltare in cloud … GRATIS … adica fara bani, no cash, no dinnero, mokka … Ummm, mai precis, ce inseamna asta? Pai in contextul in care vrem sa agregam tot, sa facem mash-up-uri gramada, sa parcurgem intreg Internetul in fiecare zi (de mai multe ori), multe idei ramaneau neimplementate din lipsa de resurse sau costuri prea mari de pornire. Bine aici e vorba de cei mici, cei mari gaseau resurse. Dar dintr-o data numarul de posibilitati a crescut, sa zicem mult … oricine poate acum scoate the next killer application mult mai usor. Fara sa-si amaneteze memory stick-ul, fara sa mearga la net-caffe sa-si dea click pe AdSense si fara sa-si vanda sufletul la investitori. Bine, bine, … se putea si inainte, dar acum e mai usor 😛 .

Ca sa dau un mic exemplu despre ce ofera Google gratis, prin Appengine:

Stored Data – 1G

Recipients Emailed – 2000/zi

CPU Time: 6.5 hours of CPU/zi

Bandwidth: 1 gigabyte of data transferred in and out of the application per day

Mai multe aici:?http://code.google.com/appengine/docs/quotas.html. Daca depasesti se poate si plati.

Sunt mai multe de zis, tone de fapt. Ce am vrut eu sa zic: daca ai avut o idee si pana acuma erai limitat de resurse, acum nu mai ai nici o scuza. Poti incepe cu o idee si daca ideea o sa aiba succes nu trebui sa iti faci griji cu scalabilitatea, resursele … iti ramane mai mult timp pentru idei 😉 .

Partea 22@@2 – Ca si cum as avea idei

Una din idei (de acu vreo 2 ani) era un serviciu de notificari, alerte, bazat pe feed-uri. Daca pe mine ma intereseaza cand apare o stire despre Cornel Nistorescu, imi setez o alerta care sa caute in feed-uri si sa ma notifice cand cineva publica un feed care contine cuvintele Cornel Nistorescu. Sau, mai configurabil, ma intereseaza sa stiu cand o sa ploua in Cluj, imi configurez o alerta pe un feed de vreme care contine cuvantul ploaie. Sau, si mai configurabil, ma intereseaza cursul valutar, dar numai daca euro ajunge la 4.5 …, ma rog cred ca s-a inteles, the sky is the limit or … THE CLOUD?

Ideea a fost deja implementata in afara intr-o forma mai restransa, dar eu vreau sa am lucrul meu. (Banc: Un taran privind in gol dupa trenul pe care il pierduse – Noa vezi ce-nsamna sa n-ai lucru tau?)

Si mai vroiam ceva, vroiam sa fiu anuntat prin SMS de astfel de alerte. SMS gratis, cum ar trebui de altfel sa fie SMS-ul 😛 . In caz ca nu stiti, Google Calendar trimite notificari prin SMS, gratis, in Romania. Creezi un eveniment in calendar si titlul evenimentului iti vine ca si mesaj in SMS, gratis.

Deci cum ar fi sa facem un mash-up in care sa folosim notificari SMS de la?Google Calendar cu informatii culese de prin feed-uri? Ar fi bine spre multumitor, zic eu.

Din ideile astea, din Google Appengine si din GWT mai ca scoatem un mash-up decent, aproape folositor si sa nu uitam: gratis.

Aplicatia e aproape gata sa fie folosita de marele?public,?evident intr-o forma minimala, zilele urmatoare o sa fac publica si adresa. Acum la inceput o sa aiba doar doua functionalitati: alerte SMS gratis cu vremea intr-un oras, alerte SMS gratis pentru cursul valutar. Daca o sa aiba un succes nemaipomenit, idei sunt gramada, si de resurse se ocupa Marele Nor Google, asa ca putem merge linistiti la culcare.

Deci ne vedem in curand pe marile ecrane de diferite dimensiuni.


© 2023, divricean.ro